X
Loading...
Ei hakutuloksia
Sisältö
Henkilöt
{ page.post_title }
{ page.titteli }
{ page.sahkoposti }
{ page.puhelinnumero }

Etätöissä Espanjassa – arkea vai sangriaa rannalla?

23/05/2017 - 08:40

Olimme haaveilleet perheen kanssa jo pitkään ulkomailla asumisesta. Kriteereinä viluisella porukallamme olivat hyvä ilmasto ja suomalainen koulu lapsille. Espanja oli meille tuttu aiemmilta lomareissuilta, ja kun kuulimme monelta taholta positiivisia kokemuksia koulusta, alkoi ajatus muutosta kyteä.

Vuorotteluvapaa ei ollut minulle vaihtoehto, koska tylsistyisin muutamassa kuukaudessa ilman ammatillista tekemistä. Pyörittelin vaihtoehtoina opintovapaata eli opintoja etänä Espanjasta tai etätyön mahdollisuutta. Onnekseni uusi työnantajani Eatech ja sieltä Antti suhtautuivat ajatukseen ennakkoluulottomalla avoimuudella. Aloimme yhdessä pohtia, voisiko rekrytointityötä tehdä Espanjasta ja miten käytännössä hommat sujuisivat. Antti totesi Eatechin kokeilukulttuurin mukaisesti, että lähdetään kokeilemaan ja korjaillaan prosessia matkan varrella, jos jokin ei suju. Sain mahdollisuuden lähteä toteuttamaan unelmaa perheen kanssa ja sen lisäksi pystyin yhdistämään unelmaani työnteon.

TEHOKASTA TYÖSKENTELYÄ AURINGONPAISTEISESSA ARJESSA

Työt lähtivät vauhdilla liikkeelle elokuun alusta ja kaikki on sujunut hyvin. Pelkäsin, että nettiyhteydet ovat surkeita tai sähköt katkeilevat, mikä voisi estää työntekoa. Tällaisia tarinoita kun oli netti pullollaan ja näitä tietenkin tuli luettua ennen lähtöä. Meillä on ollut vuoden aikana kaksi kertaa sähköt poikki ja netti on kaatunut kerran rappukäytävän remontin vuoksi, eli teknisiä haasteita ei ole mielestäni ollut juuri lainkaan. Nettiyhteys meillä on asunnossa ollut valokuitu, joka on toiminut loistavasti.

Arki on rytmittynyt helposti Suomen toimistoaikojen mukaisesti. Käytännössä päiväni alkaa 8-9 aikaan, riippuen ohjelmasta. Olen huomannut noudattavani täällä melko orjallista aikataulua, mikä johtuu varmaan sisäänrakennetusta ”luterilaisuudesta” olla toimistoaikaan tavoitettavissa. Töitä tunnustan tehneeni tylsästi kotitoimistossa. Pystyn keskittymään paremmin hiljaisuudessa kotona ja tiedän, että esim. nettiyhteys toimii hyvin.

Työn tekemistä on ollut helppo rytmittää, koska aikaero Suomeen on ollut vain tunti. Aikaerossa on saanut olla tarkkana ja alkuun pelkäsin aikatauluttavani väärin työhaastatteluja, kun kutsuin Suomesta väkeä mukaan ja olin itse etänä haastattelussa. Tosiasiassa aikaero on tainnut tehdä tepposet minulle vain kerran tämän vuoden aikana. Olin kaiken lisäksi Suomessa työreissulla silloin ja olin sopinut tapaamisen toimistolle heti klo 8, mutta tietenkin päässäni käänsin sen Suomen ajaksi eli klo 9. Istuin bussissa matkalla töihin, kun toimistolta soitettiin, että täällä odottaa vieras. Onneksi olin vartissa toimistolla, mutta nolotti kyllä, kun aikaeroa ei siinä hetkessä edes ollut vaan olin ajatellut aikataulun väärin.

PLUSSAT JA MIINUKSET

+ Koko vuosi

Ehdoton plussa on ollut koko kokemus. On ollut huikeaa asua vuosi ulkomailla maassa, jossa keli ei ole koskaan tekosyy jättää tekemättä jotain. Uskon, että jatkuva valo ja aurinko vaikuttavat yleiseen fiilikseen ja jaksamiseen todella paljon. Ulkona voi olla aina ja tätä blogia kirjoittaessa istun parvekkeella, jossa on vielä varjoisaa, mutta +22 astetta, kello 12.

+ Kotitoimisto

Iso plussa on myös se, että olen kotitoimistossa. Olen tehnyt aina pitkää päivää ja myös reissutyötä, joten lapsille ja perheelle tämä on ollut todella yhdistävä ja lähentävä kokemus. Lapset ovat jo melko isoja, 10v ja 14v, joten osaavat antaa äidin tehdä rauhassa töitä, eli kotitoimisto on toiminut hienosti. Työmatkaan ei kulu aikaa ja tuntuu, että täällä haluaa tehdä työpäivän mahdollisimman tehokkaasti, jotta voi myös nauttia vapaasta.

+ Stressittömyys

Ulkomailla ollessa ei ole työn ulkopuolella pakkoja suorittaa mitään. Ei ole pakko tavata ketään eikä hoitaa juoksevia asioita, harrastusrumbaa tai muuta arjen hässäkkää, koska on pois arkisista ympyröistä vuoden. Uskon, että jos ihminen kokee olevansa stressaantunut, usein taustalla ovat muuhun arkeen liittyvät asiat eikä työ. Täällä ei ole vuoden aikana stressi painanut, vaan työn ja vapaan on pystynyt erottelemaan ihan eri tavalla kuin Suomessa.

– Missä työkaverit?

Olen tosi seurallinen ja ihmisistä nauttiva tyyppi. On ollut jännä huomata, miten syksy meni vielä sujuvasti, mutta kevätpuolella olen kaivannut todella paljon työyhteisöä ympärilleni. Olen käynyt vuoden aikana kolme viikon kestävää työreissua Suomessa. Jokainen viikko on tullut tarpeeseen, olen imenyt itseeni ihmisistä virtaa ja tutustunut innolla uusiin työkavereihin. Yksinäiset tai läppärin ääressä syödyt lounaat ovat melko ankeita ihmiselle, joka on tottunut siihen, että lounas työporukalla on yksi päivän huippuhetkistä.

– Oppiminen ja sisäänajo

Uskon, että olisin päässyt uuteen toimialaan ja sen saloihin paremmin sisälle, jos olisin ollut heti alusta asti toimistolla. Tai jos olisin ollut ensin toimistolla edes muutaman kuukauden ennen lähtöä. Toki on ollut hienoa huomata, että toimistolle ilmestyessäni tunsin kuitenkin todella paljon väkeä, koska rekrytointityössä on jo alustavasti tutustunut jokaiseen uuteen palkattuun.

Miinuksia on oikeasti vähän hankala keksiä. Voit ulkoilla mielin määrin ja aurinko paistaa, ihmiset ovat iloisia ja hintataso jopa puolet Suomea edullisempi. Työporukkaa ja läheisiä kuitenkin kaipasin selvästi, enkä voisi kuvitella tekeväni lopullisesti töitä tällä tavoin.

SUOSITTELEN!

Kokemus on ollut loistava. Aurinko ja lämpö pitävät mielen virkeänä ja paikalliset ottavat suomalaisen lämpimästi vastaan. Perheellisille voi suositella lämpimästi suomalaista koulua Fuengirolassa. Koulu on ollut korkeatasoinen ja lapset ovat viihtyneet äärettömän hyvin. Haikein mielin palaamme kesäkuussa Suomeen, sillä tänne jää uusia ystäviä, tuttavia ja koimme täysin, että tämä oli meille koti. Unelmia pitää olla ja tämä oli meidän unelmamme.

Suosittelen juttelemaan työpaikalla haaveista avoimin mielin, sillä et koskaan voi tietää, mihin se johtaa. Vuosi ulkomailla kasvattaa ja opettaa monella tavalla ja on ainakin meille ollut ehdottomasti elämämme paras kokemus.

Olen haastatellut tämän vuoden aikana satoja ihmisiä ja keskustellut täällä olostani monen työnhakijan kanssa. Olen sitä mieltä, ettei edes pitäisi enää puhua etätyöstä, vaan työstä. Työ on täältä tehtynä ollut hyvin pitkälle samanlaista, miten sitä teen jatkossa Suomessakin, muutamia viilauksia lukuun ottamatta.

Eatechilla on sellainen toimintakulttuuri, että etätöiden tekeminen on normaali osa monien arkea. Kaikki ovat siis tottuneet viestimään sähköisesti ja pitämään skype-palavereita. Kun työvälineet ovat kunnossa, sillä ei oikeastaan ole väliä osallistutko palaveriin Tampereelta, Helsingistä vai Espanjasta.

 

Käy myös katsomassa Barona XChangen Vie työsi Espanjaan -webinaarin tallenne, jossa Sanna oli vieraana kertomassa kokemuksistaan: https://blog.barona.fi/webinaaritallenne-vie-tyosi-espanjaan

Sanna Niittymäki