X
Loading...
Ei hakutuloksia
Sisältö
Henkilöt
{ page.post_title }
{ page.titteli }
{ page.sahkoposti }
{ page.puhelinnumero }

HTML ketterämmäksi AngularJS:llä

11/03/2016 - 10:38

Kävin helmikuun lopulla TTY:n Kampusareenalla, Bitwisen järjestämässä AngularJS-koulutuksessa. Tilaisuus oli informatiivinen ja lopussa päästiinkin käpistelemään tekniikkaa valmiin pohjan päälle. Angularin avulla voidaan muun muassa keventää palvelimeen kohdistuvaa rasitusta ja helpottaa kehitystyötä arkkitehtuurin avulla.

Angular on suosittu JavaScript-kirjasto client-puolen web- ja mobiilisovellusten kehittämiseen. Se laajentaa HTML-kielen ominaisuuksia ja on helposti luettava, nopea kehittää ja erittäin ilmaisuvoimainen. Angularin kehitys ja ylläpito tapahtuvat Googlen ja yritysyhteisön vastuulla, jotka yrittävät parannella single-page –sovellusten kehittämisestä aiheutuvia ongelmia.

Kaikki tarvittava yhdellä sivulla

Single-page -sovellusten ideana on tehdä nettisivujen käytöstä sulavampaa ja ne jäljittelevätkin usein työpöytäympäristön ohjelmia. Tarvittavat resurssit ja koodi (HTML, CSS ja JavaScript) haetaan ensin yhdellä sivun latauksella. Tästä eteenpäin kaikki käyttäjän tarvitsema kommunikointi ja päivitykset suoritetaan dynaamisesti saman sivun taustalla. Datan lähetys ja vastaanotto palvelimen kanssa tapahtuvat AJAX-kutsuilla (Asynchronous JavaScript And XML). Uudehkon HTML5-standardin mukana tulevat websocketit ajavat myös saman asian vielä tehokkaammin ja yksinkertaisemmin. Single-page –sovelluksista voit lukea lisää Mikon kirjoittamasta blogista.

Angularin hyötyjä

Angularissa DOM-tapahtumien käsittely irrotetaan sovelluslogiikasta ja asiakas ja palvelin erotellaan toisistaan. AngularJS-kehys lukee ensin HTML-koodista sille upotetut attribuuttien lisätägit, tulkkaa ne ohjeiksi sitoa osia sivusta taustalla toimivaan malliin näkyvyysalueita noudattaen ja asettaa osille uudet arvot. Kaksisuuntainen datan sitominen onkin yksi merkittävimmistä ominaisuuksista ja se vähentää palvelimen backend-tarvetta. Angularissa on myös vahvasti tuettuna mahdollisuus rakentua MVC- tai MVVM-arkkitehtuurin ympärille. MV*-arkkitehtuurilliset ratkaisut helpottavat jakamaan ja tehostamaan kehitystyötä.

AngularJS auttaa siirtämään laskentatyötä palvelinpuolelta sivuston käyttäjän vastuulle. Myös kaksisuuntainen datan sitominen on suunniteltu vähentämään liikennettä palvelimelle, tehden web-sovelluksista itsenäisempiä ja vähentäen palvelinkuluja.

Teemu Laine