X
Loading...
Ei hakutuloksia
Sisältö
Henkilöt
{ page.post_title }
{ page.titteli }
{ page.sahkoposti }
{ page.puhelinnumero }

IoT - Ei enää kysymys tapahtuuko, vaan koska ja kuka voittaa

14/11/2016 - 13:48

IoT Solutions World Congress on alan suurin kansainvälinen tapahtuma, joka keräsi yli 8000 osanottajaa lokakuussa 2016. Tapahtuma oli sarjassaan toinen. Rivien välistä oli luettavissa, että ensimmäisessä puhujat koittivat vakuuttaa kollegoilleen, että IoT ei ole vain hypeä – että siitä on todellista hyötyä. Nyt hyödyt hyväksyttiin ilmeisiksi, mutta suuri kysymysmerkki on mitkä tekniikat ja yritykset voittavat.

Universaaleja de-facto standardeja alalle ei vielä ole muodostunut. Kenttä on vielä avoin niin suurten pelurien kilpailulle kuin pienten startuppien ideoille. Tilanne vauhdittaa tekniikoiden kehitystä ja monimuotoisuutta, mutta osittain hidastaa suurten järjestelmien kehitystä ja käyttöönottoa. Standardien puuttuessa esimerkiksi älykkään auton valmistaja joutuu pahimmassa tapauksessa neuvottelemaan jokaisen älykaupunkihankkeen kanssa erikseen erilaisten rajapintojen käytöstä.

Käytännössä kaikki isotkin yritykset, mm. IBM, Microsoft, Accenture ja GE korostivat, että IoT on liian laaja toimiala yhden yrityksen hoidettavaksi end-to-end. Kumppanuus nousee hyvin tärkeäksi elementiksi IoT:ssa. Erityisesti pilvipalveluja tuottavilla alustatasolla kilpailevilla yrityksillä on nyt selvä intressi houkutella mukaan mahdollisimman paljon myös pieniä ja keskisuuria yrityksiä – ei enää vain suuria toimijoita.

Lisätty todellisuus helpottaa huoltotöitä

Viime aikoina on hypetetty virtuaalitodellisuutta, mutta IoT:n kannalta kiinnostavampi tekniikka on lisätty todellisuus (AR, Augmented Reality tai Mixed Reality) – molemmat olivat läsnä konferenssissa. AR on luonteva tapa visualisoida IoT:n pilveen koostama tieto takaisin laitteen läheisyyteen. AR auttaisi esimerkiksi huolto- ja asennustöitä heijastamalla ohjeet suoraan työstettävän kohteen päälle – tässä äly tuodaan pilvestä ”tyhmään” esineeseen lasien kautta. Tällaista demosi mm. ThingWorxin kehittäjä PTC.

AR:n haasteet nousivat demossa kyllä esiin, nimittäin kahlinta markerehin sekä virtuaalisen komponentin heittely. Käytettävyyden ja käyttöönoton kannalta kynnyskysymykseksi saattaa nousta hankaluus, joka liittyy markereiden kohdennukseen. Demonkin aikana järjestelmä välillä kadotti markerin ja välkkyi hetken ennen kuin löysi taas paikkansa. Näihin haasteisiin lienee keksittävissä vastaus, mutta kuka sen tekee ja koska? Seuraamme aktiivisesti, kuka kehittää luotettavimman ratkaisun näihin ongelmiin ja pilotoimme pian huollon sovelluksia.

Kokeiluhenkisyyttä ja ketteryyttä

Analyysistä paljon puhuttiin, mutta demot jäivät vaisuiksi. Monia toimijoita haastatellessa analyysi rajoittui datan visualisointiin. Esimerkiksi ohikulkijoiden iäntunnistusdemo löytyi, mutta se vaikutti sellaiselta, joka valmiilla kasvontunnistus-API:lla on muutamassa päivässä toteutettavissa. Ehkä ne hienoimmat optimointialgoritmit ovat niin salaisia, että niistä ei puhuta, tai sitten ne ovat itse kullakin vielä vaiheessa.

Paljon on vielä työnsarkaa ja mahdollisuuksia IoT:n parissa. Barcelonan henki oli, että IoT:ssä on edettävä pala kerrallaan. Se vaatii kaikilta toimijoilta tietynlaista kokeiluhenkisyyttä ja ketteryyttä. On monia tekniikoita ja mahdollisuuksia, mutta mikään yksittäinen ratkaisu ei ole paras jokaiseen sovelluskohteeseen. Saimme entisestään varmuutta siihen, että Eatechin liiketoimintalähtöinen lähestymistapa on se oikea, eikä kannata sitoutua yhteen ainoaan toteutustekniikkaan. Helppo tapa lähteä liikkeelle on esimerkiksi Eatechin IoT tarvekartoitus, jossa selvitetään mahdollisia vaihtoehtoja liiketoimintalähtöisesti. Ratkaistavia asioita on paljon, mutta koska datalla voi saada todella merkittäviä parannuksia tehokkuuteen, se suurin riski saattaakin olla kokeilematta jättäminen.

Riku Eischer