X
Loading...
Ei hakutuloksia
Sisältö
Henkilöt
{ page.post_title }
{ page.titteli }
{ page.sahkoposti }
{ page.puhelinnumero }

Kadonneen (jatkuvan) palvelun metsästys

25/09/2015 - 09:45

Kuulemme usein kauhutarinoita kahviloiden, operaattoreiden ja vastaavien tarjoamasta palveluista. Täysin samat kauhuskenaariot toteutuvat usein myös ohjelmistojen osalta. Käyttötapaukset ovat hieman erilaisia, mutta lopputulos on sama – asiakas kokee palvelun joko hyvänä tai huonona

Asiantuntijuus edellä

Ohjelmistopuolen ratkaisuylläpidossa asiantuntijuus korostuu. Kun tunnet toimintaympäristön ja palvelun kohteena olevan koodinpätkän, mahdollisten ongelmien korjaaminen nopeutuu ja helpottuu. Asiantuntijuuden ylläpitäminen muuttuvassa ja monitoimittajaympäristössä on haastavaa, mutta ei kuitenkaan mahdotonta. Oikealla koulutuksella ja toimintatavoilla luodaan vankka pohja asiantuntijuudelle. Asiantuntijuus on jatkuvaa oppimista ja itsensä kehittämistä. Asiansa osaava ratkaisuylläpidon antaja, esimerkiksi järjestelmäasiantuntija, on kullanarvoinen sekä palveluntoimittajayritykselle että palvelun tilaajalle.

Ihmiseltä ihmiselle

Useimmiten ratkaisuylläpidon tarjonta tapahtuu ihmiseltä ihmiselle. Asiantuntijuuden lisäksi tarvitaan myös rutkasti ihmissuhdetaitoja, jotka usein saattavat unohtua. Ihmissuhdetaitoja tarvitaan kummaltakin osapuolelta – palvelunantajalta, mutta myös sen pyytäjältä. On huomattavasti miellyttävämpää toimia asiallisen ihmisen kanssa kuin sellaisen, joka huutaa naama punaisena, kun vessapaperi on päässyt loppumaan. Toki hädän hetkellä palveluntarjoajan pitää ymmärtää tilanne ja toimia sen mukaisesti. Tilannetaju on asiakaspalvelussa erittäin tärkeää.

Asiallinen käytös kunniaan

Asiallisuuden tunnistaa myös puhelimessa! Palvelunantajan on oltava asiallinen, mutta turhaa lepertelyä ja teennäisyyttä kannattaa välttää. Hymyily pitää mielen virkeänä ja johtaa usein myös tyytyväiseen asiakkaaseen – kunhan asiantuntijuus pystytään samalla takaamaan.

Pelkkä kaunis hymy ei kuitenkaan usein riitä. Huonoja päiviä sattuu meille kaikille. Näitä päiviä voidaan kuitenkin oikeanlaisella yrityskulttuurilla välttää tai ainakin niiden lukumäärää voidaan pienentää. Jos kuitenkin sattuu se päivä, kun kaikki kaatuu päälle, kannattaa silloin yrittää välttää asiakaspalvelutyötä ja keskittyä muihin töihin. Toki tämä vaatii isompaa ratkaisuylläpidon organisaatiota. Loppupelissä asiakas on aina oikeassa, vaikka tilanne olisi millainen. Hän maksaa saamastaan palvelusta.

Läpinäkyvät toimintatavat

Palveluntoimittajalta kannattaa vaatia aina läpinäkyvyyttä. Tällä tavoin on paljon helpompi löytää mahdolliset ongelmakohdat ja saavuttaa parempi palvelu tulevaisuudessa. Myös ikävien asioiden esille tuominen oikein käsiteltynä parantaa palvelua.

Ratkaisuylläpidon toimittajan ja tilaajan kannattaa laatia sopiva raportointitapa palvelun tilasta ja saavutetuista palvelukriteereistä. Määrämuotoinen raportointi takaa laadukkaan palvelun ja samalla oikein toteutettuna parantaa toimintatapoja sekä palvelun tilaajalla että toimittajalla.

Me Eatechillä panostamme ja kehitämme ratkaisuylläpidon tarjontaa jatkuvasti. Palveluumme luottaa useita tunnettuja yrityksiä, jotka toimivat myös kansainvälisesti. Ratkaisuylläpidon tuottajana tavoitteemme on Parempaa palvelua – olosuhteista riippumatta.

Toni Kokkonen