X
Loading...
Ei hakutuloksia
Sisältö
Henkilöt
{ page.post_title }
{ page.titteli }
{ page.sahkoposti }
{ page.puhelinnumero }

Projektinhallintaa voi oppia harrastuksissa

12/12/2016 - 12:44

Vaikka en ole työelämässä vielä johtanut projekteja, niin vapaa-ajalla olen harrastepuolella ollut vastuussa eri projekteista. Projektien ensimmäinen sääntö on, että harvoin ne menevät ihan täsmälleen ennakkosuunnitelmien mukaan. Inhimillisessä maailmassa on monta muuttuvaa osaa. Tällöin ei kannata juuttua suunnitelmaan A, vaan pitää olla valmius vaihtaa suunnitelmaan B tai C jos tilanne sitä vaatii.

Projektivastaavan tärkeitä tehtäviä on tiedotus ja tilanteisiin reagoiminen. Harrastepuolella deadlinet voivat olla tiukkoja, koska esimerkiksi jos on päätetty että kesäleiri on aikaan x, niin sitä on vaikea muuttaa paria viikkoa ennen. Jos valmistelut on myöhässä, niin tällöin voidaan miettiä, voiko hieman esimerkiksi sisällöstä tinkiä asettamalla tietyt jutut korkeammalla prioriteetille kuin toiset.

Hyväksi ratkaisuksi olen huomannut myös parijohtajuuden, eli tehtävästä vastaa kaksi ihmistä. Tämä jaettu vastuu ei tarkoita sitä, että vastuu häviää. Pikemminkin vastuu lisääntyy, koska kaksi ihmistä huomaa enemmän kuin yksi ja ideoista voi keskustella ennen toteutusta johtajaparin kanssa.

Pieni jännitys harrastusprojekteissa kuuluu oikeastaan asiaan ja kaikkiin tilanteisiin ei voi etukäteen varautua ennalta. Kannattaa olla rohkeutta kokeilla uudentyyppisiäkin projekteja. Muistan, kuinka eräältä kokeneelta entiseltä urheilijalta kysyttiin, että mitä tehdä viestin vaihdossa. Vastaus oli yksinkertainen: tilannetaktiikka, eli katsotaan sitten, mikä on tilanne, kun vaihto tulee.

Antto Hautamäki