X
Loading...
Ei hakutuloksia
Sisältö
Henkilöt
{ page.post_title }
{ page.titteli }
{ page.sahkoposti }
{ page.puhelinnumero }

Tarina työn ja opiskelun yhdistämisestä

07/01/2016 - 11:15

Aiemmin blogissa on yhdistetty työtä ja perhe-elämää sekä työmatkoja ja liikuntaa. Itse yhdistin työn ja opiskelun, enkä ole meillä yksin. Aloittaessani työt vähän yli vuosi sitten jäljellä oli kolme kurssia ja diplomityö. Sain tehdä haluamani pituista osa-aikaista työviikkoa, 25h/vko. Itselleni sopi hyvin, että olin joka päivä toimistolla, mutta lyhyen aikaa. Näin sai rytmiä elämään, se kun oli vähän kadoksissa syksyn jälkeen, kun koulussa oli enää niin vähän tekemistä.

Opintojen parista ”oikeisiin töihin”

Olen ollut alaa sivuavissa työpaikoissa aiemminkin, ja tehnyt isoveljelleni ihan koodausta itseään, mutta siinä kohtaa tuli asenneongelma vastaan – en vain osannut suhtautua veljeeni työnantajana. Kun pääsin ”oikeisiin töihin”, olin aivan innoissani. Siinä olisikin ehkä helposti jäänyt kursseja puolitiehen, mutta onneksi kaikki jäljellä olevat kurssit vaativat pari- tai ryhmätyötä, ja minua jaksettiin huudella tapaamisiin mukaan, kun olin menettänyt toimistolla ajantajun syventyessäni koodaamiseen. Sain myös vapaasti tehdä pidempää työviikkoa kuin 25h/viikossa, kun koulutöiltä liikeni aikaa.

Hyppy diplomityön pariin

Sitten, parin kuukauden töissä ja projektissa olon jälkeen alettiin miettiä sopivia diplomityöaiheita. Kyseessä oli firman kokoon nähden hyvin iso projekti, ja meitä olikin kolme diplomityöntekijää taistelemassa aiheista. Yksi kanssani aika lailla samalla viivalla, ja yksi pidemmällä työkokemuksella. Noh, ei tästä suurta taistelua saatu aikaan, vaan kullekin löytyi projektista mielenkiintoinen diplomityöaihe. Itselleni kävi niin, että mielenkiintoinen, kiireinen projekti vei kaiken ajan, jota en käyttänyt jäljellä olevien kurssien suorittamiseen. Diplomityön tekeminen siis oikeastaan alkoi toden teolla vasta nelisen kuukautta aiheen päättämisen jälkeen. Tästä aiheutui omat ongelmansa, mutta olin kiintynyt aiheeseeni. Jos en olisi ollut, helpommalla olisi varmaan päässyt vaihtamalla aihetta.

Kesällä kirjoitin vähän dippaa ja lomailin. Syksyllä vaihdoin sopimukseni virallisesti 30 tuntiin, ja jatkoin työn tekemistä ja diplomityön kirjoittamista. Dipan teossa käytin tarkastajaa eniten hyväkseni, ohjaaja töistä jäi vähälle käytölle. Projektiryhmästä löytyi myös parikin henkeä, jotka oma-aloitteisesti tarjoutuivat lukemaan diplomityöni ja auttamaan sen kehittämisessä. Erään virheen tein, jätin näyttämättä työni asiakkaalle aikaisessa vaiheessa. Tämä johti ongelmiin siinä kohtaa, kun lopulta lähetin lähes valmiin työn eteenpäin, jouduin tekemään yllättävän moneen kohtaan viilauksia.

Valmistuminen diplomi-insinööriksi

Alun perin ajattelin, että valmistun kesäkuussa kandiksi, diplomityöni on valmis heinäkuun lopulla, aihe hyväksytään elokuussa ja valmistuminen ja työ hyväksytään syyskuussa. Ihan niin ei mennyt, osittain koska työn tekemiseen ei ollut minkäänlaista suunniteltua aikataulua ennen elokuuta. Jostain syystä se ei silloin juuri edennyt. Työkaverit ovat kyllä kannustaneet ottamaan omaa aikaa diplomityölle, ja projektipäälliköiltäkin on löytynyt ymmärrystä, vaikka projekteissa oli ajoittain kiirettä. Diplomityön loppuvaiheen aikana oli alun työn imuun nähden päinvastainen ongelma – töissä alkoi olla vaikea keskittyä töihin, kun dippa hiipi aina mieleen. Mutta nyt se on ohi, ja valmistuin joulukuussa.

Yksikään opiskelun ja työn yhdistämisongelmista, jonka olen kohdannut, ei ole ollut työnantajasta kiinni. Hyvä sinänsä, koska osasin aiheuttaa itselleni jo kohtuullisesti haasteita. Onnea kaikille teille, jotka yhdistelette opiskelua ja töitä, kyllä se siitä! Itse en olisi halunnutkaan yhdistää opiskelua ja töitä aiemmin, mutta puolen vuoden jakso jo aikaisemmassa vaiheessa opintoja olisi varmasti antanut näkökulmaa opiskeluun eri lailla.

Elina Lukkarinen