X
Loading...
Ei hakutuloksia
Sisältö
Henkilöt
{ page.post_title }
{ page.titteli }
{ page.sahkoposti }
{ page.puhelinnumero }

Tech Talks 7.4.2016

12/04/2016 - 14:16

Eatechilta osallistui 18 kehittäjää 7.4.2016 Microsoft-talolla pidettyyn Tech Talks tapahtumaan. Paikalla oli noin 250 muuta kehittäjää ja tilaisuus oli loppuunmyyty. Useimmille meistä käynti Microsoft-talolla oli ensimmäinen ja merimaisemat olivat upeat.

Luentoja oli kolmesta aihepiiristä, joista useampaa kehittäjää kiinnosti Framework-osuus. Toki muillakin luennoilla tapahtumassa sai käydä.

Itse osallistuin kahden aihepiirin (Framework ja Client) luennoille.

.Net Framework ajoalustat ja evoluutio luennolla käytiin läpi .Net Frameworkin vanhoja versiota, nykyistä tilaa missä .Net Frameworkin kanssa ollaan, mitä ongelmia on ilmennyt ja mikä voisi olla paremmin. Viimeisen viidentoista vuoden aikana on ollut useita .Net frameworkkiä ja yhteistä standardia ei ole ollut. Eri asiat eivät ole toimineet toisilla alustoilla. Ratkaisuksi tähän esitettiin uutta ajoalustaa .Net Corea, joka on pakettipohjainen, Open Sourcea ja toimii eri alustoilla (tulevaisuudessa). Tämä lisäksi esiteltiin .Net Platform Standard, joka on yhteinen standardi, jota vastaan voi kehittää. Lopuksi esiteltiin Universal Windows App, jossa bugi fixit saadaan tehtyä nopeammin, ja josta on poistettu hankalat toiminnallisuudet. Luennolla käytiin läpi myös Portable Class libararyä, Nuget-paketointia ja sen toimintaa.

Asp.Net Core Web kehitys luennolla puhuttiin Microsoftin uusista välineistä ja mitä uutta Asp.Net Core (erillinen framework) tuo mukanaan. Asp.Net Core ei ole jatkumoa vanhalle. Uusiksi on jouduttu tekemään siksi, että Asp.Net Ui päivitysväli oli liikaa yhteydessä Windowsin kanssa ja päivitys vaatii admin oikeuksia. Asp.Net kehityksen kanssa on ollut ongelmia siinä, että se on liikaa naimisissa IIS-palvelimen kanssa. Luennolla mielenkiintoisinta oli Kestrel-palvelimen esittely, joka on yksinkertainen ja nopea käyttää.

Fronttikehityksen uudet välineet Visual Studio 2015:ssa käytiin läpi uusimpia Linux pohjaisia työkaluja, kuten esimerkiksi Gulppia, Node.Js:ää, Boweria, jotka ovat nyt integroitu Visual Studio 2015:ta.

Osalle osallistujista työkalut olivat jo ennestään tuttuja, minulle työkaluista uutena oli Bower. Luennolla esiteltyjä Taski (=tehtävä) työkaluja tarvitaan, koska JavaScript-kehikot vaihtuvat usein, mutta julkaisut pitää kuitenkin saada tehtyä nopeassa tahdissa ja esitellyt Taski-työkalut helpottavat yhteistyötä muiden tahojen kanssa.

Komponenttipohjaisessa kehitys AngularJs ja Asp.Net Coren kanssa luennolla käytiin läpi tietojärjestelmän jäsentämistä komponentteihin ja riippuvuuksien hallintaa, niin ettei järjestelmistä tule monoliittisia.

Seuraavia asioita painotettiin luennolla:

 • Komponentit pitäisi suunnitella ja toteuttaa niin, että ominaisuuden voi poistaa rikkomatta järjestelmää
 • Feature Folderit ovat erinomainen vaihtoehto (komponentit lähellä Micro Serviceä)
 • Monoliittisia näyttöjä tulisi välttää, jottei tule turhia riippuvuuksia.

Sovellukset luuriin featuring Ionic, AAD ja 0365 käytiin läpi, kuinka helppoa on tehdä mobiilisovellus ja saada dataa puhelimeen. Aluksi esiteltiin Ionic, joka on avoimen lähdekoodin mobiiliframework ja mockaus (prototyyppi) työkalu. Luento oli mielenkiintoinen, koska siinä käytiin läpi kolme demoa, joissa saatiin nopeasti julkaistua sovellus eri alustoille. Lisäksi käytiin läpi O365 tarjoamia rajapintoja.

Viimeisellä luennolla käsiteltiin Build 2016-kehittäjä konferenssissa käsiteltyjä tulevaisuuden teknologioita. Mielenkiintoisimmat tulevat asiat mielestäni olivat:

 • Linux pyörii myös Windows 10 sisällä (ei virtuaalikoneena).
 • Biometrinen tunnistautuminen tietokoneella (ei salasanoja).
 • Visual Studiossa pyritään tuomaan vaihtoehto Solutioneille (ei solution filea), koska ne haittaavat yhteistyötä Mac-käyttäjien kanssa. Lisäksi uuteen Visual Studioon on tulossa kevyempi asennustapa.
 • Microsoft on tuonut myös uuden työkalun Visual Studio Coden, joka on yleistymässä ja ilmainen käyttää.
 • Cortana Visuaalinen avustaja pystyy tekemään paremmin kalenteri varauksia sähköisissä viestimissä käytyjen keskustelujen perusteella.
 • Tekoäly. Luennolla esiteltiin lasit, jotka kuvaavat sokealle ihmiselle kanssaihmisten tunnetiloja ja ikää.
 • Bots are new apps, eli keskusteluun pohjatuvat robotit. Botti voisi esimerkiksi käyttäjän kalenterivarauksesta päätellä, että käyttäjä tarvitsee kyseiselle päivälle hotellivarauksen ja varta hotellin botilta hotellihuoneen.
 • Luennolla käytiin läpi myös Xamarin Test Cloud, jolla voi pyörittää testitapauksia verkossa olevilla puhelimilla. Xamarin itsessään on nykyään käytännössä ilmaista, koska se tulee Visual Studio 2015 lisenssin kanssa.
 • Lisäksi käytiin läpi Power Bi raportointimoottoria, joka lähtee liikkeelle koostedatasta orgaanisesti. Puutteena siinä on, että tällä hetkellä ei ole sisäistä raportointia. Rajoitetut tiedonlähteet.

Kokonaisuudessaan osallistujat olivat tyytyväisiä DevTalks-tapahtumaan. Linkki tapahtuman sivuille: http://www.devtalks.fi/

Panu Kukkasniemi