X
Loading...
Ei hakutuloksia
Sisältö
Henkilöt
{ page.post_title }
{ page.titteli }
{ page.sahkoposti }
{ page.puhelinnumero }

Windows 10 – mitä hyötyä kehittäjille?

12/08/2015 - 08:52

Windows 10 tuo mukaan erilaisia helpotuksia ja ”jippoja” myös sovelluskehittäjille. Kokosin tähän bloggaukseen omasta mielestäni mielekkäimmät uudistukset, jotka uusi käyttöjärjestelmä mahdollistaa.

1. Neljä uutta ohjelmointirajapintaa sovelluskehittäjille

Monet valittavat Windows Storen valikoiman olevan vielä suppeampi kuin kilpailijoidensa Google Play Storen tai App Storen. Tähän saatetaan saada kuitenkin tulevaisuudessa muutos, jos sovelluskehittäjät alkavat hyödyntää Microsoftin tarjoamia työkaluja. Työkaluilla Microsoft mahdollistaa Android, iOS, Win32 ja web -sovellusten tuomisen Windows Storeen.

Sovelluskehittäjät pystyvät pienellä vaivalla porttaamaan sovelluksensa Windows 10:lle. Kehittäjät voivat hyödyntää .NET/Win32 työtään ja saada Windows 7 ja Windows 8 –sovellukset toimimaan myös Windows 10:llä universaali sovellus –mallilla. Myös Android ja iOS –kehittäjille tarjotaan mahdollisuus saada sovelluksensa Windowsin universaaleiksi sovelluksiksi hyödyntämällä Javaa, C++ tai Objective-C:tä. Lisäksi kehittäjät voivat julkaista web appseja (hosted web apps) Windows Storeen. Web appsit antavat kehittäjille mahdollisuuden tehdä nettisivuista sovelluksia, jotka ovat ladattavissa Windows Storesta.

2. Samalla koodilla kaikille alustoille

Microsoft tarjoaa mahdollisuuden kehittää niin kutsuttaja universaaleja sovelluksia, jotka toimivat sekä puhelimella, tabletilla, PC:llä, Xbox:lla ja sulautetuissa laitteissa. Sovelluskehittäjät voivat tehdä sovelluksen ja optimoida sen eri laitteille, jonka jälkeen he voivat levittää sitä kaikille Microsoftin alustoille.

3. Uudet mahdollisuudet

Windows 10 alustalla sovelluskehittäjät voivat hyödyntää myös erilaisia toimintoja, kuten Cortanaa, puheentunnistusta ja hologrammeja parantaakseen käyttäjien sovelluskokemusta.

Microsoft pyrkii myös varmistamaan, että suurin osa heidän asiakkaistaan käyttää uusinta Windowsia. Windows 7 ja 8 –käyttöjärjestelmiin tarjotaan ilmaista päivitystä, jotta käyttäjät ottaisivat Windows 10 käyttöönsä. Jos käyttäjille ei ole vanhoja versioita käyttöjärjestelmästä, sovelluskehittäjät voivat hyödyntää uusimpia ominaisuuksia ja työkaluja nopeasti.

4. Käyttöliittymän mukautuminen

Windows 10 mahdollistaa käyttöliittymän mukautumisen laitteen perusteella. Windows 10 antaa mahdollisuuden käyttää yhtä käyttöliittymää, joka mukautuu pienistä suuriin näyttöihin. Vanhojen Windows 8.1 –sovellusten tapauksessa kehittäjä voi kokeilla tätä poistamalla ylimääräiset UI-projektit ja ottamalla koodissa käyttöön uuden ViewStateManagerin, joka hallinnoi, miten käyttöliittymä sovitetaan ruudulle ajonaikaisesti.

Juha Hankkila